Covid-19 Virüsün Kahve Sektörüne Etkileri

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 virüsü çok kısa sürede dünya genelinde görülmesiyle birlikte bir çok ülkenin tedbirler almasına ve toplumlar üzerinde yaşam kısıtlamalarına sebep oldu. Ülkemizde tespit edilmesinin öncesinde bile genel bir panik havası oluşturmuş, hizmet sektöründe belirli ciro kayıpları yaşanmaya başlamıştı.

Devletin, Mart ayında aldığı tedbir kararları için yayınladığı genelgeyle birlikte hizmet sektörünün neredeyse tamamı faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Bu sebepten kahve kavuran firmalar, edt’ye (ev dışı tüketim) hizmet sağlayamadığından üretim kapasitelerini düşürmek zorunda kaldı. Karantina süreci ile birlikte online satış siteleri üzerinden e-ticaret faaliyetlerine ağırlık verilmeye başlandı. Bu süreçle birlikte online satışlarda geçtiğimiz aylara nazaran ciddi artışlar yaşanıyor. Gerçekleşen artış eğiliminin kahve sektöründe e-ticaret kanalına kalıcı etkisi olacaktır.

Ekonomik sebeplere bağlı olarak döviz kurlarındaki artışlarla birlikte ham çekirdek kahvenin fiyatları yükselmeye başladı. Ayrıca Covid-19 etkisiyle özellikle Orta ve Güney Amerika’da kahve ihraç eden ülkelerde ki limanlarda işlemlerin yavaşlaması hatta limanlarda kapanma ihtimallerinin olması da fiyatlarda istenmeyen artışlara sebep olmaktadır. Kısa vadede iç piyasada fiyat yükselimlerinin bir miktar daha devam edeceği ön görülmektedir.

Kahve tüketiminin en çok gerçekleştiği yerler olan kafe ve restaurantların tedbirler sonrasında açılmasıyla nasıl bir taleple karşılaşacak olması ayrı bir merak konusu. Karantina sürecinin insanlarda yarattığı psikolojik etkiyle birlikte tüketici davranışlarında değişiklik olacağı bir gerçektir. Her şeye daha çekimser davranıp özelikle  hizmet aldığı mekanlardan tüketicilerin hijyen beklentisi üst seviyede olacaktır. Tabi firmalarında önümüzdeki dönemde en büyük beklentisi toplumda covid etkisiyle sosyalleşmenin sekteye uğramaması. Hizmet sektörü bunun için çok daha duyarlı davranıp tüketici beklentilerini gözardı etmeyecektir. Normalleşme süreci de karantina süresinin uzunluğuna bağlı değişiklik gösterecek.

Covid-19 virüsünün ülkemizde ve dünya da çok daha can kaybına sebep olmadan bitmesini, ekonomik sıkıntıları mümkün olduğunca az etkiyle atlatarak, virüsün toplumların kültüründe herhangi bir miras bırakmamasını temenni ediyoruz.

Eray BODUR